Agile Manifesto, explained

We zijn er zo aan gewend en zo van overtuigd van de meerwaarde dat het bijna heiligschennis is om je af te vragen of het Manifest voor Agile Software Ontwikkeling wel correct is. En als het correct is, waarom het dan correct is. En als het niet correct is, waarom dan niet. Is het van belang om je dit af te vragen? Jazeker! Een tweetal redenen:

  • Agile is teveel een IT feestje en sluit niet goed aan bij de problematiek van vandaag. Het doel was om geen dingen meer te ontwikkelen waar geen klant op zit te wachten, of inmiddels niet meer op zit te wachten (duurt te lang), sneller gewenste diensten in de markt te kunnen zetten, te stoppen met dingen die geen klantwaarde hebben, et cetera. Helaas is het zo dat de invoering van agile deze problemen slechts deels heeft opgelost.
  • Zelfs als het lukt om de IT-afdeling volledig agile te laten opereren, wordt de time to market en fitness for use begrensd door het geheel van afdelingen (ook niet-IT) en de besturing daarvan. Het is in Nederland echter nog geen bedrijf of overheidsorganisatie gelukt om volledig agile te worden (zie bijvoorbeeld blog agile-in-de-boardroom).

In deze analyse komen we tot verrassende conclusies, onder andere dat het agile manifest zélf bron is voor deze problemen waar we nu nog mee kampen. Een manifest waar velen zich bijna gedachteloos achter hebben geschaard blijkt voor een groot deel onjuist en onvolledig te zijn. Om deze analyse te begrijpen is er voorkennis nodig. Je moet in ieder geval iets van Enterprise Engineering en gedragsverandering weten om de analyse te begrijpen.

De paper is hier te downloaden.

Naar het overzicht

James Johnson
Initiatiefnemer
james.johnson@centerofagility.nl
06-15022781